Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ВКС Лозан Панов в предаването "Годината" на Дарик
91716
Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ВКС Лозан Панов в предаването "Годината" на Дарик
  • Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ВКС Лозан Панов в предаването "Годината" на Дарик

Според председателя на ВКС Лозан Панов думата на 2016 година е "реформа", тъй като тя с всички нейни нюанси - "проформа", "квазиреформа", "истинска реформа", "компромисна реформа", е била най-често използваната.

"След реформата въздействието на политиката върху съдебната система за съжаление продължава", каза председателят на ВКС в предаването "Годината" на Дарик. Той посочи, че след промените в съдебния състав на съдийската колегия на ВСС, който е от 12 члена, само шестима са магистрати съдии. "Очевидно е, че съдиите нямат мнозинство в органа, който избира председателите на съдилища; който има значение за кариерното израстване на съдиите; който има роля за дисциплинарните производства срещу съдиите. В този смисъл смятам, че политическото влияние съществува", каза Панов. Той каза, че фактите, случили се след тази промяна, са го доказали и даде пример с "онзи прословут есемес" от началото на годината.

SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида

Лозан Панов призова премиера Борисов да разкрие истината за скандалния SMS

Големият брой членове на ВСС, избирани от парламента, е нещо, което "куца в Конституцията". Това коментира председателят на ВКС Лозан Панов.

"И това е единият път, който може да се поеме за реформи в Конституцията. Но при условие, че преди около година Конституцията е променена, нали разбирате колко трудно е сега отново тази тема да бъде на дневен ред. И отново да се убеждаваме защо политическата квота трябва да бъде по-малка отколкото професионалната. Аз не съм против политическа квота, защото ние, магистратите имаме риска да се капсулира една такава система и погледът отвън на системата на експерти, добри професионалисти ще бъде полезен, но политическата квота, да я наречем обществената квота не би следвало да бъде по-голяма от професионалната", каза той.

Запитан защо е ниско доверието както във ВСС като институция, така и в съдебната система като цяло, съдия номер едно отговори: "Причините са много, трудно могат да се систематизират. Но е факт ниското доверие в съдебната система. Причината е и в самите нас, донякъде недобре обясняваме съдебните актове, а това е материя, която е непозната на хората. Но едно е ясно - съдебната система е контролното звено. При една добре работеща съдебна система всичко по-лесно ще се подреди в нашата страна".

Запитан как гледа на записите между бившата вече председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка от същия съд Румяна Ченалова, Панов отговори, че гледа достатъчно критично: "Гледам достатъчно критично, защото това не са две каки, това не са две дами, които си говорят някъде в магазин за козметика или на пазара. Това са двама магистрати, единият от които ръководи - бивш ръководител - най-големия окръжен съд, а другият - съдия, който пък, както знаете, имаше проблеми с дело, за което дори посланик на чужда държава сигнализира".

Прокуратурата възобнови разследването за "Яневагейт"

Запитан кой е акцентът по отношение на разговорите - това, че са незаконно записани или съдържанието, Панов беше категоричен: "Несъмнено съдържанието. Първо, трябва да се направи една задълбочена проверка. На никого не му се иска това, което прозира от съдържанието, да е истина. Защото, ако съдържанието ни подсказва нещо, то е, че под привидното се крие нещо по-различно, нещо стои под повърхността".

На въпрос как да се осъществи изборът на нов ВСС следващата година, така че да има повече доверие, Панов напомни, че при него за първи път ще се осъществи прекият избор на членовете от магистратската квота. Несъмнено членовете на ВСС трябва да бъдат магистрати с авторитет; хора, за които съдебната система значи много; хора, които имат визия, стратегия; хора, които наистина са достойни да бъдат в този орган, каза Лозан Панов.

Цялото интервю на Кирил Вълчев с Лозан Панов чуйте в звуковия файл