Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / БГНЕС, архив
Пациентски организации внесоха жалба за бездействие от страна на здравния министър Кирил Ананиев по отношение на наблюдението на децата с хронични заболявания в детските заведения и училищата.

Пациентите настояват да се даде законова възможност медицинският персонал в детските ясли, градини и училищата да подпомага процеса на лечение на тези деца.

Бъдещето на здравеопазването: Министър Ананиев с идеи за алтернативни модели


Понастоящем този персонал може да извършва само профилактика, обясни пред Дарик Ваня Добрева, председател на "Асоциация хипофиза”. Искането на пациентските организации е при указание от лекар, медицинският персонал в тези заведения да има възможност да дава медикаменти и да поставя инсулин. 

Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления


"Някои казват, че законът е с по-висок нормативен акт, но си противоречат с наредбата и все още няма яснота как да се действа. Просто трябва да се промени наредбата, да се разпише по нов начин. В тези двете наредби, едната касае детските градини и училищата и пише, че те могат да извършват профилактика. А би трябвало да се запише, че когато те имат указания от лекуващ лекар на детето, те са длъжни да дават медикаменти, да поставят инсулин, да мерят кръвна захар", посочи още Добрева.