Пациентите са най-ощетени от намаления болничен бюджет
Пациентите са най-ощетени от намаления болничен бюджет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пациентите са тези, които най-много страдат от орязването на бюджета на болниците в Пловдив и областта. Около това мнение се обединяват председателят на Регионалната лекарска колегия, д-р Георги Кръстев и управителят на Карловската многопрофилна болница, д-р Христо Пелев.

След решение на Надзорния съвет на НЗОК от 23 януари 2014 г. са представени прогнозните стойности на бюджета на Карловската болница за месец януари. Той включва272 527 лв. по клинични пътеки и 60 338 лв. по клинични процедури. Тук спадат хемодиализните болни.

Спрямо януари 2014-та година, през януари 2013-та Карловската болница е изкарала340 862 лв., което е с над 25% повече от сегашните финанси. По клиничните процедури пък, финансите са по-малко със 7,2%.

Що се отнася за бюджета от декември 2013 г., сегашният бюджет е с 21% по-нисък,а по процедурите - 4,6%. „Ако получа тези малко над 272 000 лева ще ми стигнат горе-долу да разплатя заплатите и с малкия остатък ще платя тока и водата”, уточнява д-р Пелев.

И тази година има заложен дефицит във финансирането на болничната помощ, който се очаква да е около 167 млн. лв. Д-р Пелев предполага, че именно заради този дефицит, Надзорния съвет си прави сметката още от сега как ще завърши годината.

Според д-р Георги Кръстев, всички болници в област Пловдив са с орязани бюджети средно между 20-25%. За Карловската болница цифрите са най-внушителни- минус 32%, а Асеновградската е орязана с 28%.

Новини от Пловдив