Пациенти подкрепиха отхвърляне на ветото на Плевнелиев
Пациенти подкрепиха отхвърляне на ветото на Плевнелиев / снимка: sxc.hu

Извършването на паралелен износ на лекарства с рецепта след уведомяване на Изпълнителната агенция по лекарствата за това ще защити пациентите и ще гарантира достатъчни количества медикаменти на българския пазар. Това е становището на пациентски организации „Заедно с теб”, от където припомнят, че дефицитът на лекарства за лечение на диабет, онкологични заболявания, множествена склероза и астма миналата година бе резултат именно от паралелния износ.

От пациентските организации уточняват, че у нас  много медикаменти са с най-ниски цени на производител в Европа и това води до засилен паралелен износ и респективно на дефицит за нашите пациенти, тъй като количествата са предварително планирани, поради това, че сме сравнително малък пазар. Затова с днешното си решение, Парламентът е защитил живота и здравето на българските пациенти, допълват от „Заедно с теб”.

По-рано днес депутатите отхвърлиха президентското вето, наложено срещу промените, които предвиждат уведомителен режим за износа на лекарства. Тогава председателя на парламентарната Здравна комисия д-р Нигяр Джафер видя странно съвпадение между мненията на асоциации, които представляват износители и вносители на лекарства от една страна, и мотивите на президента от друга.