Делото срещу Николай Малинов, обвинен в шпионаж в полза на Русия, е отсрочено. Засега няма насрочена дата кога да бъде следващото дело.

Припомняме, че обвинителният акт срещу Николай Малинов бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23 юни 2021 г., а след неговото закриване обвинителният акт се гледа от Софийски градски съд. Малинов е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК). В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.

Николай Малинов след санкциите по „Магнитски“: Заминавам за Русия за среща с министър Сергей Лавров

Името на Николай Малинов попадна и в актуализирания списък по глобалния закон "Магнитски" от Държавния департамент на САЩ. От там посочват, че Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“. Той е създател и председател на политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“.

"След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019 г., Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли", се казва в мотивите за наложените санкции по "Магнитски".
БГНЕС