/ БГНЕС
Има конкретни обвинения, които са пълни глупости. Случаят със съдията е разнищен от българската съдебна система, случаят с ордена е пълна измишльотина - нямам пари към този орден, а случаят с разпределяне на обществени пари също е пълна глупост - нямам никакъв достъп към такива и не съм имал нито от страната на бизнеса, нито от страната на чиновниците, които разпределят пари.

Това заяви обвиненият в шпионаж Николай Малинов.

Започва съдебният процес за шпионаж срещу Николай Малинов

“Твърденията на българската съдебна система е, че твърденията на американските власти, са пълни глупости, и ако имат някакви доказателства трябва да ги предоставят”, уточни той.

Малинов каза, че заминава за Русия, защото иска да получи компетентна правна експертиза от хора, които разбират от международно право, “защото тук няма такава”, уточни той. По думите му в четвъртък той има среща в Москва с външния министър на Руската Федерация Сергей Лавров. Малинов заяви, че ще говори „с приятели“, с които да обсъди какви действия да бъдат предприети.

Той каза, че никога не е ходил в САЩ и не е имал планове да го прави. “За Русия ще летя през Турция и се връщам в неделя. Нямам забрана да напускам страната”, каза още той.

Миналият петък името на Николай Малинов попадна в актуализирания списък по глобалния закон "Магнитски" от Държавният департамент на САЩ.

Николай Малинов за санкциите: Ясно и категорично е, че се гордея

От там посочват, че Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“. Той е създател и председател на политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“.

След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли, се казва в мотивите за наложените санкции по "Магнитски".
БГНЕС