/ БГНЕС
По Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ-Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на проверката в защитената местност Шабленско езеро, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Проверката е по разпоредба на министър-председателя Бойко Борисов.

На място министър Димов е проверил сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. При проверката той е констатирал, че на практика действията по намаляване на водните нива не противоречат на плана за управление на защитената местност.

Министърът е уточнил, че при определени ситуации подобни действия са допустими и уверил, че те са консултирани с Института по рибни ресурси. Срокът, в който е трябвало да приключат, е преди 1 април. По този начин се очаква езерото да се възстанови и да не се засегне размножителният период на рибите и птиците. Министър Димов е бил категоричен, че в случая дейностите са приключили преди края на февруари.

"Отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюнните природни местообитания", е казал още той.

Във връзка с пожара в защитената местност министър Нено Димов е изтъкнал, че РИОСВ-Варна е била информирана, след като огънят е бил потушен - на 4 март. На място е установено, че около 5 дка от защитената територия са опожарени. Не са установени бедстващи животни. За пожара е подаден сигнал до прокуратурата.