Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи
Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи / www.sxc.hu
Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи
33047
Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи
  • Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи

Седем ромски семейства ще получат дългосрочни кредити за строителството на къщи в старозагорското село Памукчии. Терените, върху които ще се издигнат домовете, са общински, а средствата се отпускат от фондация "Хабитат". Къщите ще станат собственост на семействата, когато бъдат изплатени.

Първата копка на къщите ще бъде направена след около седмица, а фондацията подпомага финансово само първия етап от строителството, обясни директорът на „Хабитат" Николай Сиджимов: „Под първи етап разбираме основната базова част на тази къща. Вноските, които те ще изплащат, защото това не са безвъзмездни средства, ще трябва да бъдат в рамките на 100-150 лева месечно, което те приеха като абсолютно възможно. Стойността на тези къщи може да бъде около 14-15 хиляди лева".

Парите трябва да бъдат изплатени за срок от 10 до 15 години. Единствено проектирането на модулните къщи е безвъзмездно, а семействата вече са преминали обучение по финансова грамотност.

„Някои от тях са безработни, но в повечето случаи си намират сезонни работи, временни ангажименти и успяват да покриват тези вноски", убеден е Сиджимов.
Първите подобни жилища са построени в София преди 13 години.

Други новини от Стара Загора