горива
горива / ThinkStock/Getty Images
Депутатите отложиха с още 3 месеца влизането в сила на наредбата по Закона за горивата, която трябваше да заработи от 27 октомври.

Дребни търговци на горива излязоха на мълчалив протест пред парламента

Предложението за това дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов, а парламентът го гласува през промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Това е второто отлагане, след като срокът за влизане в сила на наредбата веднъж бе удължен с 6 месеца.

КЕВР утвърди с 0,11% по-ниска цена за природния газ

Дребните търговци и превозвачи на горива продължават да отказват да се регистрират по сега действащите изисквания, които определят като непосилни. Днес дори техни представители се събраха на мълчалив протест пред парламента, с което потвърдиха стачната си готовност.

Промените в закона, които регулират административните дейности при търговията с горива бяха приети още миналата годината, но така и не заработиха реално заради отлагането на подзаконовите нормативни актове.

Петролната асоциация сезира еврокомисаря за конкуренцията заради касовите бележки

„От 15 хиляди потенциални обекта, които подлежат на регистрация по този закон, са се регистрирали 260 към днешна дата. Отговорът не е, че трябват още три месеца. Те никога няма да се регистрират“, категоричен бе по време на дебатите Емил Димитров – Ревизоро, който оглавява парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции.

Според него поредното отлагане ще доведе до това, че всички нерегистрирани да си останат такива, с което да бъдат и неконтролирани.

„Покупна цена“ в касовите бележки за горивата е антиевропейско

Валери Симеонов от своя страна обясни, че работна група към Министерство на икономиката е изготвила законови промени, по които има постигнат консенсус от всички заинтересовани страни. „Той трябва да бъде приет днес на Министерски съвет, но поради това, че излизаме в отпуск заради изборите, няма да има възможност той да бъде приет и да влезе в сила преди влизането в сила на наредбата по приетия януари месец законопроект, който си е от всякъде лобистки. Това е причината днес да поискаме отлагане с още три месеца“, коментира Симеонов.