Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол
Цените на петрола скочиха рекордно заради атаките срещу саудитски рафинерии. Увеличението е най-голямото за последните 30 години, съобщава NOVA.

„Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време то може да бъде възстановено”, коментира в ефира на "Здравей, България" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Рекорден скок на петролните цени след атаките по рафинерии

По думите му експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации. Не е ясно обаче дали това ще се случи.

Бенчев смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има. „С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко стотинки”, заяви експертът. 
 
„Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол”, коментира Бенчев.

Заради атаките с дронове, Кувейт затяга мерките за сигурност в рафинериите си

Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.

„Ако стане, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев.  
 
 
NOVA