документи
документи / Sofia Photo Agency, архив
Изчезналата папка, заради която АПИ  спря обществената поръчка за изграждането на тунел „Железница“, се откри във външния експерт Стефан Гайтанджиев. От прокуратурата съобщиха за Дарик, че на Гайтанджиев му е повдигнато обвинение за укриване на документи.

Как точно външния експерт е успял да изнесе документацията от агенцията не е ясно. Говорителят на софийската районна прокуратура Невена Зартова посочи, че липсата на папката е установена на 31 март. Самата поръчка е стартирала през август 2016 г., а стойността е около 250 млн. лв.

"Интересното е, че документите са съхранявани в зала в сградата на агенцията, а достъпът до нея е бил силно ограничен. Осъществявал се е чрез магнитни карти, съхранявани при председателят на Комисията за провеждането на обществена поръчка. Членовете са можели да влизат в помещението само по двама", обясни Зартова.

Комисията се е състояла от пет служители на агенцията и един външен експерт-Стефан Гайтанджиев. "Има лице, за което са събрани достатъчно доказателства, че е извършил престъплението. Това е именно външният експерт. Повдигнато му е обвинение за укриване на чужди документи с цел причиняване вреда другиму", каза още Невена Зартова.