Откриха „София филм фест“ (ВИДЕО)

Легендарният полски режисьор Кшищоф Зануси беше удостоен с Наградата на София при откриването на 23-тия международен "София филм фест" (СФФ) в зала 1 на НДК. Отличието му беше връчено от заместник-кмета на Столичната община Тодор Чобанов.
 
Директорът на фестивала Стефан Китанов отбеляза, че наградата се връчва в навечерието на 80-годишнината на Кшищоф Зануси - един от хората в киното, който не пази своя талант и енергия само за себе си.

Огромен успех за "Плаващите кейове" на Кристо, над 1 млн. души ходиха по вода
 
Известният полски режисьор благодари за оказаната му чест и отбеляза, че дългогодишната му слабост към България намира своето отражение в тази награда.
 
"София филм фест" започна с прожекцията на документалния филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода" за проекта "Плаващи кейове" на Христо Явашев-Кристо.
 
Тази година мотото на СФФ е "Правете кино, не война". По този повод на сцената Васко Кръпката изпълни химна на фестивала - "Нека бъде светлина".

"Плаващите кейове" на Кристо станаха жертва на успеха си
 
Стефан Китанов отбеляза, че "София филм фест" се открива за 23-ти път, но за първа година тук няма да е музикалният директор на фестивала Ивайло Крайчовски-Пифа. Той вложи своя талант в налагането на фестивала, нека да му благодарим, посочи Китанов.
 
Фестивалът ще продължи до 28 март с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.
 
Церемонията по връчването на наградите на СФФ е на 16 март с прожекция на филма "Мистър Джоунс", който ще бъде представен лично от режисьора Агнешка Холанд.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА