Откриха мъртви птици в района на разлива на бензин в Бургас
Откриха мъртви птици в района на разлива на бензин в Бургас / снимка: БГНЕС, архив

Нощна чапла и множество ларви и възрастни екземпляри на риби и земноводни, включително и на защитената жаба - сирийска чесновница са открити мъртви, вследствие на петролния разлив в непосредствена близост до защитена местност „Вая”. Това съобщи Радостина Ценова от Българско дружество за защита на птиците.

Десетки тонове бензин се изляха край Бургас

На 17 юни от продуктопровод на „Лукойл Нефтохим” бяха излети 30 тона гориво. Една част попадна в защитеното езеро „Вая” и река Чукарлийска. Замърсените от петролния разлив води са нанесли щети на обитателите на защитената местност и техните местообитания.

Територията около разлива е ключова за хранене на гнездящите в защитената местност сиви и ръждиви чапли и особено на нощните, които тази година са над 90 двойки. В прилежащите тръстикови масиви се храни и големият воден бик, който също гнезди в защитената местност, добави Радостина Ценова.

Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците ще продължат да следят състоянието на езерото „Вая” и в най-кратки срокове ще организират специална проверка в района на защитената местност, за да установят има ли други пострадали видове и техни местообитания, информира Ценова.