Десетки тонове бензин се изляха край Бургас
Десетки тонове бензин се изляха край Бургас / снимка: БГНЕС, архив

Десетки тоново бензин се изляха от пробит продуктопровод на „Лукойл-Нефтохим". Разливът е станал близо до базата на логистичната фирма „Деспред".

Заради сигурността на преминаващите и евентуална опасност от пожар или обгазяване кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за затварянето на пътя „Долно Езерово-Братово".

Разлятото количество бензин е между 10 и 30 тона. Това съобщиха дежурните екипи на отдел "Екология" в община Бургас. От там информираха, че част от горивото е попаднало в река Чукарлийска.

Криминален пробив на продуктопровода е най-вероятната причина за разлива на бензин. На мястото на инцидента ситуацията е овладяна и няма риск от разпространение на щетите. Няма опасност за хората в района. Това съобщиха от "Лукойл Нефтохими"-Бургас. Осигурена е необходимата техника за източване на разлетите количества.

„Лукойл" ще отнесе строга санкция заради замърсяването с бензин

На оператора "Лукойл" ще бъде наложена най-строгата санкция за допуснатия разлив на бензин и замърсяването на река Чукарлийска и езерото "Вая", което е защитена местност и защитена зона от екомрежата "НАТУРА 2000". Това коментира за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
Изчисляването на санкцията за замърсителя се прави на основата на формула, която отчита и засегнатата от замърсяването площ.

Пътят "Долно Езерово" - Братово ще продължи да е затворен до пълното обезопасяване на района. Пътуващите могат да ползват алтернативния маршрут през квартал "Горно Езерово".

Други новини от Бургас