enlightenedПредседателят на парламента Рая Назарян закри днешното заседание

enlightenedДепутатите избраха 14 секретаря на НС - по двама от всяка партия


enlightenedДепутати избраха и 7 заместник-председателя на парламента

enlightened"Благодаря за оказаната чест и полученото доверие, НС е единствената платформа за легитимиране на законодателната и изпълнителната власт", заяви Назарян от парламентарната трибуна

enlightenedРая Назарян от ГЕРБ събра 131 гласа "за", 66 - "против" и 39 - "въздържал се"


enlightenedСилви Кирилов от ИТН  събра 17 гласа "за", 108 "против" и 108 "въздържал се"

enlightenedЗа Петър Петров от "Възраждане" гласуваха 53 депутата "за", "против" 111 и "въздържал се" 71 - не е прието

enlightenedВиктория Василева от "Величие" събра 13 гласа "за", "против" 105 и "въздържал" - не е прието

enlightenedСлед втората почивка Силви Кирилов даде началото на новите номинации за председател на НС

enlightenedВеднага след като депутатите се върнаха в залата, беше обявена нова почивка от 25 минути

enlightenedОще в началото на заседанието от ДПС поискаха 30 минути почивка

БГНЕС

След два дни заседание и две гласувания Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Тя получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и Има такъв народ. Тя събра 131 гласа "за", 66 - "против" и 39 се въздържаха.

От останалите претенденти Виктория Василева от „Величие“ получи 13 гласа в подкрепа, 105 – „против“ и 105 се въздържаха. Петър Петров от „Възраждане“ събра 54 гласа „за“, 111 – „против“ и 71 се въздържаха. Силви Кирилов от „Има такъв народ“ получи 17 гласа в подкрепа, 108 – „против“ и 108 – „въздържал се“.

Рая Назарян
БГНЕС

Депутати избраха и заместник-председатели на парламента. Гласуваха 236 народни представители, като от тях 233 гласуваха "за", 0 "против" и 3 "въздържали се".

Заместник-председател от ГЕРБ е Росица Кирова, от ДПС – Йордан Цонев, от ПП-ДБ – Атанас Атанасов, от БСП предлага Драгомир Стойнев, от Възраждане – Цончо Ганев, от ИТН – проф. Андрей Чорбанов, от Величие – Виктория Василева.

БГНЕС

След това последва избор на секретари на НС - 14 на брой (по двама от всяка партия). Това са:

  • ГЕРБ – Марин Маринов и Галя Василева;
  • ДПС – Небие Кабак и Мюмюн Мюмюн;
  • ПП-ДБ – Васил Стефанов и Иван Белчев;
  • "Възраждане" – Светослав Тодоров и Светослав Таслаков;
  • БСП – Деян Дечев и Иван Петков;
  • ИТН – Ивайло Костадинов и Станислав Богдански;
  • "Величие" – Лариса Савова и Радостин Колев.

enlightenedЗаседанието започна след две прекъсвания за почивки

Най-възрастният присъстващ народен представител Силви Кирилов („Има такъв народ“) след като удари звънеца за начало предложи първо отново да приемат процедурните правила за избор, след това да бъдат направени номинации и да се проведе гласуване. Хамид Хамид (ДПС) възрази, че няма как повторно да приемем вече приети правила. Трябва да продължим процедурата с номинации, смята той. В отговор Кирилов обясни, че предложението му се основава на юридически консултации. Нищо не ни пречи да приемем правилата отново и да тръгне процедурата отначало, посочи той.  

След това от ДПС поискаха и беше дадена 30 минути почивка, за да се изясни този въпрос.

След първото прекъсване, поискано от ДПС, трябваше да се премине към номинации за председател на законодателната институция по вече приетите вчера процедурни правила. 

От ГЕРБ-СДС обаче поискаха един час почивка, за да продължат консултациите и да се стигне до решение. Силви Кирилов, ръководещ заседанието, даде още 25 минути почивка. 

След края на втората почивка от ГЕРБ-СДС, ИТН и "Възраждане" потвърдиха кандидатурите си от вчера - Рая Назарян (ГЕРБ), Силви Кирилов (ИТН) и Петър Петров (Възраждане). Кандидатурата си смениха само от "Величие", като днес тяхното предложение бе Виктория Василева.

След гласуване Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание.

enlightenedРая Назарян: На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост и равнопоставеност

"Благодаря за оказаната чест и полученото доверие, НС е единствената платформа за легитимиране на законодателната и изпълнителната власт. Независимо от политическите си разбирания всички носим отговорност за качеството на политическите дебати. На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията", заяви председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян след избора ѝ на поста.Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС