От "Воля" настояват за спешна демонополизация на здравната каса

/ БГНЕС, архив
От "Воля" настояват за спешна демонополизация на здравната каса
95590
От "Воля" настояват за спешна демонополизация на здравната каса
  • От "Воля" настояват за спешна демонополизация на здравната каса
Депутати от партия "Воля" поискаха спешна демонополизация на здравната каса и създаване на Регистър на заболяванията в страната. Депутати от групата на бизнесмена Веселин Марешки заявиха в кулоарите на парламента, че имат готови предложения за промяна на модела на управление в здравната система.

Промяна в модела на политикa за здравеопазване поискаха депутати от БСП

"Имаме три основни, най-важни приоритета, за които "Воля" ще настоява веднага след Коледните и Новогодишните празници. Единият от тях е децентрализацията и премахването на монопола на Здравната каса. Считаме, че когато в здравеопазването се създаде естествена конкуренция и частно предприемачество - дали като застрахователен фонд, дали като частна Здравна каса, доказано е, че частният предприемач упражнява по-добър контрол, отколкото държавата ", заяви Христов.
 
Хасан Адемов: За да се пререгистрират, лечебните заведения трябва да минат през фалит

"Друг наш приоритет е създаването на регистър на заболяванията в България, за да може нашето здравеопазване да разполага със статистиката и на нейна база да се вземат адекватни управленски решения. Не можем да се справим с тези проблеми без да имаме информацията", поясни депутатът.

ГЕРБ упрекна БСП в пореден опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването

"Радвам се, че прокуратурата и Министерството на здравеопазването, както и МВР през изминалата седмица завършиха едно разследване, което показа основните проблеми в здравеопазването - криминалният реекспорт на лекарства и лишаването на българските пациенти от животоспасяващи и животоподдържащи лекарства", подчерта Христов.