/ iStock
Изследваме интереса към сладкото изкушение, като използваме данните от Google Trends
Напоследък едно необикновено кулинарно изкушение завладява социалните мрежи – дубайският шоколад. Хаштагът #DubaiChocolate вече е набрал милиони публикации, като всеки ден се появяват нови и по-интересни рецепти за направата му. Първоначално трендът тръгна от чуждестранните инфлуенсъри, а няколко месеца по-късно завладя напълно и фийда на българите в Instagram, TikTok и Facebook.

Ето това е първата инфлуенсърка в света, публикувала видео с "дубайския шоколад" - Мария Вехера, която живее в ОАЕ.

 
@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук - mariavehera257

Достъпният лукс

Популярността на шоколадовия десерт от Дубай не се дължи само на неговия вкус – започна като символ на богатство, но хората бързо разбраха, че могат да се "потопят в лукса", в който се къпят милионерите в Обединените арабски емирства. Или иначе казано - и в Петрич, и във Враца можеш да ядеш същото, каквото похапват богатите в Дубай. Точно това направи "дубайския шоколад" вайръл в социалните мрежи.
 

дубайски шоколад
iStock



Затова решихме да попитаме Google Trends как точно е нараснал интересът към дубайският шоколад, базирайки се данни от най-популярната търсачка в света. Данните показват, че макар и слаб, интересът към сладкото изкушение за пръв път е регистриран у нас в началото на това лято.







Същинският пик на търсенето на думата "дубайски шоколад" от българите обаче започва от края на месец септември 2024, сочат данните на Google Тrends. Любопитен акцент е, че търсенето се увеличава в почивните дни, вероятно защото през уикенда хората искат да си приготвят у дома вкусния десерт.
 

Данните показват търсенето от територията на България на дубайския шоколад в Google през последните 30 дни Google Trends


В България в зависимост от качеството на продуктите, които ще използваш, приготвено в домашния условия, изкушението от Близкия Изток може да ти излезе между 10 и 30 лева. В момента у нас турски вариант на шоколада може да се открие в някои малки магазинчета на цени между 25 и 30 лева, като вносът е предимно от Одрин. Оригиналният продукт в Дубай струва 68 дирхама, което е около 17 евро.

Eто кои са и областите на България, в които най-много хора са търсили "дубайски шоколад".
 

Данни в кои региони на България е било най-активно търсенето в Google на дубайски шоколад Google Trends


Какво е дубайският шоколад?

Дубай, известен със своите златни небостъргачи, луксозни молове и най-скъпите хотели в света, сега добавя и шоколада към своята разточителна палитра. Това не е обикновен шоколад – той е ръчно изработен, често украсен със златни листа и други скъпи материали, което го прави не само десерт, но и истинско произведение на кулинарията, предлагайки на сетивата ни пиршество от вкусове и текстури.

Палитрата от вкусове става все по-богата - с пълнеж кюнефе, шоколад с пълнеж баклава, шоколад с пълнеж карамелени бисквитки в крем...

дубайски шоколад
iStock


Казват, че зад дубайския шоколад стои една британка с египетски произход - Сара Хамуда, която живее в Дубай от 9 години. Тя създава Fix Dessert Chocolatier през 2021 г. като съвсем малък семеен бизнес. Шоколадовите изделия, които предлага са "инспирирани" от периода на нейната бременност. Както добре знаем, бременните жени могат да са изключително изобретателни когато става въпрос за глад и нетипични вкусови комбинации.

"Когато бях бременна с втората ми дъщеря имах нужда от много сладко. Постоянно изпращах мъжа ми да търси различни десерти и шоколади из Дубай, които бяха страхотни, но така и не успяваха да задоволят сладкия ми зъб. Имах нужда да хапна нещо носталгично от типа на кюнефето например, което мама правеше за нас когато бяхме деца", разказва Сара.

 
 
Един ден Сара с изненада вижда как хора от целия свят са започнали да споделят нейните сладки изкушения, наричани от инфлуенсърите просто "дубайски шоколад".

"Още не мога да осъзная какво се случва. Понякога ми се налага да се ощипя, защото мисля, че е само сън", споделя създателката на най-популярния десерт в света. В момента работилницата прави дневно не повече от 500 шоколада, като търсенето е огромно, a доставките са само и единствено за Дубай.

Софийският "дубайски шоколад"

За още една версия за появата на "дубайския шоколад" ни разказва Веселин Юнаков, който е създател на популярна верига сладкарници в София. Неотдавна негови приятели, които живеят в Дубай му споделят за хитовия десерт, който са си поръчали онлайн и чакат да пристигне вече втора седмица.

"Един от скъпите хотели там наема френски сладкар, много добър шоколатиер. За да направи нещо интересно и да има ориенталска нотка в десерта, той измисля рецептата с кадаиф и крем от шамфъстък. Решихме и ние да експериментираме", споделя Веско, който е и страстен пътешественик, обичащ да открива нови вкусове.

Както вероятно се досещате софийският "дубайски шоколад" става огромен хит сред клиентите и сладкарницата разширява гамата с дубайски изкушения, създавайки "дубайски бонбони" и "дубайска торта".
 

дубайски шоколад


"Имаме хубаво какао и машини, които темперират шоколада. От Гърция си внасяме суров кадаиф, който тук си изпичаме. И мога да споделя една тайна, за да стане още по-вкусно - освен крема от шамфъстък, в кадаифа се смесват и няколко лъжици лешников тахан. Истината е, че единственото дубайско в тази рецепта е нейният произход, защото в Дубай нямат нито какаови плантации, нито отглеждат шамфъстък", добавя Веско Юнаков.
 

дубайски шоколад

Но какво наистина стои зад магията на тези трендове, които събират милиони гледания и карат хората по целия свят да участват и споделят?

Хората са привлечени от продукти, които изглеждат трудно достъпни и уникални. Шоколадът от Дубай често се свързва с пътешествия до богатите и екзотични страни от Близкия изток, което добавя още по-голяма стойност на продукта. Потребителите изпитват желанието да притежават нещо, което не може да бъде намерено на всеки ъгъл. В този случай, ексклузивността на дубайския шоколад играе огромна роля за популярността му.

Ето и данни от Google Trends, които показват как е нараснало търсенето на "dubai chocolate" в световен мащаб през последните 12 месеца, плюс в кои държави това е било най-масово.
 

Данните показват търсенето в световен мащаб на дубайския шоколад в Google през последните 12 месеца, както и в кои региона на света това е било най-активно Google Trends


Търсенето на "дубайския шоколад" превърна в тренд и съставките, които се използват за направата му - хората все по-масово търсят думите "кадаиф", "крем от шамфъстък" и "крем пистачио", както на английски така и на родния си език. Това означава съответно, че търсенето в магазините на тези продукти се е увеличило драстично. Защото всеки, който не може да отиде до Дубай, знае, че може да си "вземе частица" от лукса, като опита неговия шоколад.

Търсенето на "дубайски шоколад" е увеличило като цяло и търсенето на шоколад, показва сравнение между двете думи в Google Trends.
 

Данни на търсенето на дубайски шоколад (в синьо) и обикновен шоколад (в червено) в България през последните 30 дни Google Trends

Дубайският шоколад е не просто продукт, а културен феномен, който показа как луксът и социалните мрежи могат да се преплитат в една уникална симбиоза.

Така че, ако имаш малко свободно време и ти се експериментира в кухнята - трябват ти само шоколад, кюнефе, малко масло и шамфъстък (и лъжица или две лешников тахан по Веско Юнаков). Рецептите и в пещера да живееш, сами ще те намерят...

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня