Пазарите в Турция се оказват голяма конкуренция на българските производители
С настъпването на септември навлизаме в сезона на зимнините. Зеленчуковите пазари в Турция се оказват голяма конкуренция на българските производители. Къде е по-евтино - това провери Димчо Йорданов от NOVA.

Зрители обясниха, че масово не се купуват зеленчуци за зимнина от родните пазари, а се пътува организирано до Одрин. По думите им излиза доста по изгодно, дори с увеличената цена на горивата.

Хиляди българи всяка седмица пътуват до турския град в търсене на по-евтини стоки. Сега потокът е още по-голям, защото се прави зимнина. Денислав Алексиев живее в Одрин и често е гид на българите сред сергиите със стоки.

„Казвам къде е пазарът, къде са най-изгодните хранителните стоки, дрехите, мебелите”, обяснява той.

Определени са ставките по извънредната финансова помощ за земеделските стопани

Килограм домати може да бъде намерен за 0.70 лв., краставиците се продават за лев, а така нужният ни червен пипер за лютеницата струва 1,60 за килограм. За по-големи количества производителите правят и отстъпки. Цената на другия продукт за лютеницата - патладжанът, е 1 лев за килограм, а тази за морковите  - 1,60.

Не всички стоки в Турция обаче излизат по-изгодно. Цената на олиото, например, е по-висока от тази у нас. От пазара в южната ни съседка - екипът на NOVA провери колко ще ни струва зимнината и на Женския пазар в София.

Въпреки растящата инфлация, производители отчитат, че увеличението на цените на плодовете и зеленчуците е минимално.
NOVA