/ iStock/Getty Images
Таблоидът "Daily Mail" пише, че британците трябва да свикнат с "нестандартни" и "маломерни" зеленчуци по рафтовете на супермаркетите заради тежката суша в страната.

Местните фермери предупредиха, че тази зима поразените от сушата култури от картофи, лук и моркови ще изглеждат "различно", а британците вече споделят снимки на "зеленчуци със странна форма" в социалните мрежи.

Експертите твърдят, че зеленчуците и плодовете от настоящата реколта ще се окажат с по-малки размери и няма да отговарят на обичайните стандарти за храни по рафтовете на супермаркетите. Най-силно засегнати ще бъдат ябълките, брюкселското зеле, картофите, морковите и лукът.
 
Междувременно британският Национален съюз на фермерите провежда кампания за принуждаване на супермаркетите да приемат повече "нестандартни" зеленчуци, които "може да не изглеждат обичайно". "Потребителите трябва да бъдат малко по-гъвкави, защото картофите могат да бъдат малко по-малки, както и главите лук", казва Том Брадшоу, заместник-председател на профсъюза.

Експертите смятат, че настоящата ситуация едва ли ще се подобри дори при значителни валежи през есента.

Тази година Обединеното кралство е изправено пред необичайно горещо лято. Така на 19 юли температурата в страната счупи предишния рекорд от 38,7 градуса и достигна 40,3 градуса. От миналата седмица суша е обявена в 9 от 14 области на Англия. За последен път суша беше обявена през 2018 г. В резултат на това поливането с маркуч е забранено в редица окръзи. В сряда британската компания за водоснабдяване Thames Water забрани на всички свои 14 милиона клиенти да използват маркучи за поливане от 24 август.
БГНЕС, Daily Mail