/ БГНЕС
Днес няколко района на Англия бяха обявени от правителството за засегнати от сушата. Това важи за цяла Източна Англия, както и за части от Югозападна, Южна и Централна Англия. Правителствената мярка означава, че на жителите в тези райони ще бъдат наложени ограничения върху употреба на вода за битови и търговски нужди.

В много части на Великобритания температурите остават високи, а валежите са малко. Днес следобед се очаква температурите да скочат до 35 градуса в южните райони на Обединеното кралство, където ще бъде по-горещо отколкото на Бахамите и в Ямайка.

Заради продължаващото засушаване, в съчетание с рекордните горещини от миналия месец, пресъхват реките, резервоарите и водохранилищата. Изсъхнали са също почвите и пасищата. Сушата засяга както селското стопанство, така и дивата природа, повишавайки риска от горски пожари. Това обяви Националната група за борба със сушата, съставена от представители на агенцията по околна среда, правителството, водните компании и ключови групи, която заседава днес.

Спецификата, метеорологичните условия и вида на пораженията в различни сектори като водоснабдяване, селско стопанство, околна среда и промишленост, се вземат предвид при обявяване на суша в даден район. За последен път суша е била обявявана през 2018 г.
БТА