/ БГНЕС
Не може да очакваш от спряно предприятие да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници, заяви Васил Велев
От НФСБ и от бизнеса изразиха недоволство от приетите икономически мерки от правната комисия на парламента. Според тях политиците са показали неразбиране по предложението на работодателите държавата да поеме 60% от осигурителния доход на останалите без работа работници и служители, без да се плащат осигуровки от работодателя и без да се товари работодателят с каквито и да било допълнителни плащания, се посочва в позиция на партията съвместно с Асоциация на индустриалния капитал в България.

В писмо до НС бизнесът предлага промени в Закона за извънредните мерки (ВИДЕО)

Така, на дело държавата би помогнала на запазването на работни места, защото и без друго най-тежките икономически последици от епидемията се поемат от малкия и среден бизнес, който е принуден не само съкрати производството си, но и в цели браншове да спре изцяло дейността си. Да не говорим за останалите негативни последици като невъзможност за изплащане на вноски по кредити, обезщетения за съкратени работници, разходи по замразяване на обекти и липса на пазари, се посочва още в съвместното изявление.

„Мярката продължава за казва: Който НЕ работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Бизнесът поиска оставката на енергийния министър: Отклоняват в неизвестна посока 45 млн. от индустрията

По думите му опашките от безработни пред Бюрата по труда ще продължат да растат.

„Трябва най-накрая да се вслушат в гласа на тези, чиито членове дават работа на 82% от наетите в България – четирите национални работодателски организации. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници!”, възмути се Велев.

Според Валери Симеонов мярката, приета днес, обслужва единствено заблудата, че държавата помага на бизнеса във време на криза. "Фирмите няма да се възползват от тази мярка, защото това би увеличило техните дългове и разходи. Близките дни и статистиката ще докажат това”, категоричен бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

АИКБ: Не искаме повече пари от държавата, а спешен ремонт на закона (ВИДЕО)

От предложенията на НФСБ комисията прие единствено това за удължаване на срока за ТЕЛК на лицата, започнали процедурата. Прието бе срокът за всички лица, започнали процедурата по ТЕЛК да бъде удължен края на извънредното положение, плюс още два месеца. Предложението на Валери Симеонов за замяна на скъпи лекарства с евтини, доказали ефективността си генерици, които щяха да бъдат помощ за по-бедните и пенсионерите.