"Ние не искаме повече пари, а ние казваме как с тези пари може да се стигне до много повече хора, да се подкрепят много повече работни места и ефективно да се работи". Това заяви в ефира на предаването "Неделята на NOVA" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който коментира подкрепата, която оказва държавата на бизнеса в ситуация на криза заради коронавируса.

АИКБ: Предложението 60/40 е подвеждащо, неефективно и неработещо за спрените предприятия

„Не само АИКБ и КРИБ, а всички организации на работодателите имат официална позиция – в този вид мярката не е работеща. От нея ще се възползват тези, които нямат нужда от подкрепа, а не тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на работниците”, заяви Велев.

"За да даде държавата 23 лева, трябва предприятието, което му е забранено да работи и няма приходи, да даде още 77 лв., това е 100% от нетния доход на работника. За да бъде той получен трябва неработещото предприятие, което е без приходи и има да плаща данък сгради, такса за битови отпадаци и други постоянни разходи, които няма как да ги спрем - например за охрана или по кредити... За малкия и средния бизнес, където работят повече от 3/4 от българските граждани, наети на работа - бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка, каза още Велев.

Държавата вече е готова да поеме и 60% от осигуровките на служителите

Велев обясни, че когато работниците отидат на борсата, тогава държавата ще плати не 23%, а 60%.

Предложението, което не е само на АИКБ, а е на всички работодателски организации, а и на синдикалните организации, е спешен ремонт на закона. "А другото е разпоредбата на чл. 6, която повелява, че може да не се плаща за доставки и за нищо, а всеки на всекиго може да не плаща. Това означава, че ако си закупите в момента автомобил например, може да не платите и няма да дължите лихви, неустойки, санкции".

България рискува да си вкара автогол заради коронавируса

Текстът гласи: "До отмяна на извънредното положение не се прилагат последици от забевено плащане на задължения на частно-правни субекти". Велев обясни, че това означава, че едно предприятие, което изработва хранителни продукти например, доставя ги на магазина, а магазинът може да не му плати без да има никакви последствия от това. Тогава как предприятието ще плати залатите на работниците си, запита председателят на АИКБ. Очевидно е допусната грешка, която трябва да бъде поправена и това са две отделни причини за ремонт на този закон", допълни той.

"Парите са много, ние не искаме допънителни пари, а искаме те да стигнат до тези, които имат нужда от тях", повтори Велев.

АИКБ предлага сформирането на Икономически антикризисен щаб

Другият дефект е, че в момента едно предприятие, което работи на 100% с хората в него и друго предприятие, което е спряло и изобщо не работи - и на едното, и на другото работниците, според този закон, получават равен доход. Нещо повече даже в едно предприятие - два отделни цеха - единият работи на 100%, а другият е спрял - и едните и другите работници получават 100%. Тези, които пътуват 2 часа за работа през блокади, поемат здравен риск и работят 8 часа, получават същото възнаграждение, както тези, които изобщо не работят. Това е според закона, а никъде не се прави така. Подкрепата на отсъстващия доход, поради неработа, е частичен винаги. Той е много по-голям за ниските доходи, близки до минималната заплата и намалява тази подкрепа с ръста на доходите. Тоест със същите пари могат да бъдат подкрепени много повече хора, много повече компании да запазят работниците си и когато отмине това чудо да се върнат по-бързо на пазара и да вкарват в бюджета данъци и осигуровки, обясни още Велев.

"Ние сме реалисти - няма нагласа в понеделник парламентът да поправи закона, а има нагласа правителството да одоби това постановление. Ние работнихме много добре и всички наши предложения са приети за поправка в постановлението, но то не може да отстрани закона, той има неотстраним дефект. Това постановление е най-доброто, което може да се направи при този закон, но то ще има ефект 10%, а ние търсим 100% ефект и реално това, което може да се направи е след като се приеме, това да важи за първия месец и веднага след това да се направи ремонт на закона по две независещи една от дрига причини и да се коригира, така че да стигнат средствата до тези, които имат нужда от тях и така те ще са много повече със същия ресурс", добави Велев.
NOVA