От догодина хората с ревматоиден артрит може да се наложи да плащат по 350 лв. месечно
От догодина хората с ревматоиден артрит може да се наложи да плащат по 350 лв. месечно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От догодина хората с ревматоиден артрит може да се наложи да плащат по 350 лв. месечно
68878
От догодина хората с ревматоиден артрит може да се наложи да плащат по 350 лв. месечно
  • От догодина хората с ревматоиден артрит може да се наложи да плащат по 350 лв. месечно

От началото на следващата година пациентите с ревматоиден артрит у нас, които се нуждаят от лечение, ще трябва да заплащат по 350 лева месечно ако влязат в сила нови текстове, заложени в договорите, които Здравната каса подписва с фармацевтите. Причината е, че по силата на тези текстове част от отстъпките, които се правят за пациентите, вече ще бъдат прибирани от касата, а при болните от ревматоиден артрит, тези отстъпки възлизат на 350 лева всеки месец. Специалистите посочват, че към момента у нас от заболяването страдат около 60 000 души. 1/3 от тях обаче не се лекуват.

Отстъпките се правят от фармацевтичните компании, за да покрият процентът от лечението, който Здравната каса не заплаща. Отстъпката, която се прави за болните от ревматоиден артрит е 700 лева, разказа пред Дарик Анета Драганова от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит.

„Лечението наистина се заплаща на 75% за ревматоидния артрит, като останалите 25% се дават като отстъпка от фармацевтичните компании, т.н. ние не ги доплащаме и в момента си взимаме лечението безплатно, но брилянтна идея на властимащите органи е ние да доплащаме поне половината от тези 700 лева, тоест 350 лева да влизат в НЗОК от пациента", заяви Драганова.

Тя сподели, че това за тях не е решение и искрено се надява да не случи, защото във всички европейски страни това лечение се заплаща на 100%.

Драганова допълни, че голяма част от тези, които живеят със заболяването, са в трудоспособна възраст.

„Тоест, тези хора са конкурентноспособни на пазара. Затова е добре това лечение да се заплаща изцяло. А на нас дори бе казано - намерете фармацевтични компании, които да ви заплащат дори скрининга, нашите изследвания, които трябва да се правят всеки месец."

Към момента скринингът се заплаща само и единствено от пациента, допълни още Анета Драганова.