/ dariknews.archive
В периода 9 - 13 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната.

За 2019 г. това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. През годините проявата е доказала своята ефективност за повишаване обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 6 793 лица, а на 4 654 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 69 лица с туберкулоза и 185 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

Най-много лица са преминали в СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков - Русе“, „СБАЛПФЗ - Пазарджик“, УМБАЛ „Свети Георги“, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен, „СБАЛПФЗ - Бургас“, „СБАЛББ - Габрово“ и „СБАЛПФЗ - Враца“.

Намалява заболеваемостта от туберколоза в страната

По време на проведените за периода 2009 г. - септември 2019 г. кампании „Седмица на отворени врати” анкетираните за туберкулоза са 121 523 лица. Диагностицираните и насочени за лечение от туберкулоза са 1 311 лица. Други 4 643 лица са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

През годините кампанията се е доказала като добър способ както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.