/ iStock/Getty Images
Считано от 1 май, неделя, се отменят противоепидемичните мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

COVID картата на България: Заболеваемостта се повишава




До 1 май лицата, пристигащи от други държави на територията на Република България, се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

COVID-19 у нас: 5349 са излекуваните за едно денонощие

Заповедта идва на фона на информацията за повишаване на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. 109.52 на 100 хиляди души са заразените с коронавируса за 14-дни, което е с 1.36 повече от предходния период, показва справката в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

Картата по този показател остава в ниво 2 с преобладаващи жълт /под 250 заразени на 100 хиляди души/ и зелен цвят/под 100 заразени на 100 хиляди души/. 

Новозаразените с коронавирус в България през последното денонощие са 741, показват данните на Единния информационен портал.

Те са установени при направени 9 977 теста, т.е. процентът на положителните резултати от тестовете е 7,42. От новите случаи за деня 75 процента не са били ваксинирани.