Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас се е повишила спрямо предходния ден, сочи справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести/НЦЗПБ/. 109.52 на 100 хиляди души са заразените с коронавируса за 14-дни, което е с 1.36 повече от предходния ден. 

Картата по този показател остава в ниво 2 с преобладаващи жълт /под 250 заразени на 100 хиляди души/ и зелен цвят/под 100 заразени на 100 хиляди души/. 

карта таблица нцзпб
НЦЗПБ

Омикрон и подвариантите му доминират у нас. При всички 90 анализирани клинични проби със SARS-CoV-2 е установен вирусен вариант Омикрон и негови подварианти на ВА.1 или ВА.2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 18.03-06.04.2022 г. и са изпратени от 18 различни лечебни заведения от 14 области на страната. 

карта таблица нцзпб
НЦЗПБ

Картата на епидемичната обстановка по региони е на път да премине в нулевия етап. Четири от петте региона, на които е разделена страната ни по този показател са в светлосиния Етап 0. Единствено западната част на страната е в Етап 1, но 5-дневната прогноза е и тя да премине в нулевия. 

карта зони
coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

таблица етапи мерки план
Министерски съвет

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време.