Осъдиха трима мъже, играли хоро по време на карантина в Петрич.Тримата са се признали за виновни за неспазване на задължителната карантина, въведена по време на извънредното положение в страната поради разпространението на вируса COVID-19.

Съдът одобри споразумения, сключени между Районна прокуратура – Петрич и защитата на подсъдимите мъже на 45 години, 46 години и на 26 години, привлечени към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления.

Хванаха трима под карантина, хванали се на хорото на празник в ромската махала в Петрич

Наказателното производство срещу тях е започнало, след извършена проверка от органите на МВР в град Петрич. Поводът за нея е видеоклип, публикуван в социална мрежа.

Обезпокоителното в него било множество празнуващи хора, излезли около 15 часа на 7 април на улица пред дома си в ромската махала в града, в условията на обявеното извънредно положение в страната.

Същите играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа.

Стотици се струпаха за молитва в Самоков по време на пандемията (ВИДЕО)

Разследващите са установили, че трима са пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 - Видин с лек автомобил с чужда регистрация на 26 март. Пред компетентните български власти те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в гр. Петрич.

За извършените от двамата мъже престъпни деяния са им определени наказания от по пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по десет хиляди лева за всеки.

Третият мъж се е съгласил да му бъде наложено наказание „Пробация”, включващо задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото двеста часа годишно и глоба в размер на пет хиляди лева.

Определенията на съда имат последиците на влезли в сила присъди.