Осъдиха на 25 години затвор Марио Любенов-Заека за убийството на Мирослава
Осъдиха на 25 години затвор Марио Любенов-Заека за убийството на Мирослава / снимка: Sofia Photo Agency: Юлиана Николова, архив
Осъдиха на 25 години затвор Марио Любенов-Заека за убийството на Мирослава
64647
Осъдиха на 25 години затвор Марио Любенов-Заека за убийството на Мирослава
  • Осъдиха на 25 години затвор Марио Любенов-Заека за убийството на Мирослава

Пернишкият окръжен съд присъди 25 години затвор на Марио Любенов-Заека. 27-годишният мъж е единственият обвиняем за убийството на 17-годишната Мирослава Николова. По време на първото заседание по делото преди два дни Любенов призна вината си и поиска да бъде съден по бързата процедура. Решението му озадачи дори и собствените му адвокати, които обясниха, че има вероятност някой да му е оказал натиск.

По трите обвинения Марио Любенов-Заека получи съответно: доживотен затвор за убийството на момичето, 12 години за отвличането на непълнолетно лице и 5 години за предаването на пистолет, преработен от газов в боен. Заради съкратената процедура, по която се гледа делото, присъдата беше намалена с една трета и в крайна сметка Заека получи 25 години затвор.

Любенов ще трябва да заплати и по 150 000 лева кръвнина на двамата родители. Пред съдебната зала майката на Мирослава Емилия заяви, че прокуратурата и МВР се опитват да прикрият жестокото престъпление още от самото начало: „В момента прокуратурата, ГДБОП и МВР искат да затворят един кръг - да се приключи този случай. Със самоубийството на Стойчо, със самопризнанията на Марио, но трябва да търсим и останалите убийци, даже и поръчителите. Явно всичко се прикрива за момента и искат да затворят този кръг, но този кръг няма да позволим да се затвори".

Адвокатът на семейството на Мирослава Зорница Петрова заяви, че ще обжалва до последна инстанция с искане за доживотна присъда и изясняване докрай на случая: „За наше огромно съжаление делото вървя по съкратеното съдебно следствие. Нещо, с което ние категорично не сме съгласни. Най-вероятно щяха да излязат други факти и обстоятелства".

След присъдата адвокатите на Заека Диана Ангелова и Владимир Стойков отново заявиха, че подзащитният им се е признал за виновен не защото действително е убил Мирослава: „Изведнъж в него се породи тази идея. Някой му беше обяснявал, защото той знаеше текстове и процедура. Кой, какво и кога - не мога да знам. Това момче не е добре. Той иска да има сигурност. Това е характерно за шизофрениците. Те обичат да се усамотяват, да стоят някъде на сигурно място, защото те се раздвояват".

До последно Марио Любенов не признаваше да е замесен в убийството на девойката и дори отричаше да я познава.

17-годишната Мирослава Николова изчезна през ноември 2011 г., а два месеца по-късно тялото й бе открито заровено край местността Планиница. Според прокуратурата момичето е било отвлечено и убито с цел откуп от мистериозно самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо и осъдения днес Марио Любенов-Заека.