/ iStock/Getty Images
Те получиха наказания от по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода
Двама участници в 13-членна организирана престъпна група за незаконен внос и държане на цигари без бандерол в особено големи размери с цел разпространението им в страната, получиха наказания от по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и лишаване от право да упражняват търговска дейност с акцизни стоки, съобщават от Специализираната прокуратура.

Двамата подсъдими са признати за виновни за това, че през периода от октомври 2010 г. до 24 февруари 2011 г. на територията на Република Гърция и областите Хасково, Пловдив, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Русе и София са участвали в престъпното сдружение (престъпление по чл. 321, ал. 3 от НК). Специализираният наказателен съд е одобрил постигнато споразумение между прокуратурата и защитата на подсъдимите.

Двамата осъдени са шофьори на товарни автомобили, посредством които престъпното сдружение е превозвало и държало 550 006 кутии с цигари без бандерол на стойност 3 375 060 лв. (престъпление по чл. 234, ал. 2, т. 3 от НК).

Контрабандната акцизна стока е била предназначена за незаконно разпространение в страната, но е задържана преди да бъда пласирана на пазара.

По отношение на останалите подсъдими делото продължава по общия ред в Специализирания наказателен съд.