Софийската опера обяви, че прекратява отношенията си с двамата служители
Осветители от Софийската опера са задържани в Япония за надписа „Локо София“
99303
Осветители от Софийската опера са задържани в Япония за надписа „Локо София“
  • Осветители от Софийската опера са задържани в Япония за надписа „Локо София“
Осветители от Софийската опера написаха „Локо София“ върху ограда в Мемориалния парк на мира в Хирошима, посветен на жертвите на атомната бомба от 6 август 1945 година. Двамата бяха арестувани. Софийската опера и балет изразява искреното си възмущение от този акт на вандализъм и се разграничава от подобно посегателство върху мемориалния парк в Хирошима, заяви за Дарик Вера Петрова, зам.-директор „Продукции“ на Софийската опера и балет. По думите ѝ това се е случило в почивния ден на техниците, вероятно под влияние на алкохол. Тя е категорична, че те ще бъдат уволнени. И ръководството на футболния клуб „Локомотив София“ осъди вандализма и посочи, че проявата не съответства на разбирането за поведение на фенове.

Надпис „Локо София” се появи върху японски мемориал

В понеделник сутринта пазачът на Мемориалния парк на мира в Хирошима е шокиран да открие три графита с черен спрей. Единият от тях е непознатият за него надпис на кирилица „Локо София“ върху оградата.
 
След проверка на видеозаписите от охранителните камери и разследване японската полиция арестува двама служители от техническия екип на турнето на Софийската опера в Япония. Във вторник компанията, отговорна за поддръжката, се зае с почистването на надписа върху оградата, но за премахването на другите два графита ще е необходимо повече време.
 
А колко ли време ще е нужно за японците да „изтрият“ огорчението от вандалската проява срещу паметта на над 100 хиляди загинали по време на атомната бомбардировка през 1945 година. "Това е свято място за нас, където никой не може да си позволи да извърши такова нещо", каза за Дарик Наруби Шиба от Хирошима.  „Видях го в новините вчера вечерта и си помислих, че някой е извършил нещо много глупаво и инфантилно. Мемориалът е място за утеха на душите на загиналите от атомната бомба. Това е свято място за нас. Място, където никой не може да си позволи да извърши такова нещо. Паркът е символ на мира за целия свят, не само за Хирошима“, казва жената. А на въпроса какво би казала на извършителите, ако ги срещне, тя отговори: „Защо и защо на това място?“
 
Мъж, който се разхожда в близост до комплекса всеки ден, заявява за вестник „Асай Шимбун“, че много съжалява и иска графитите да бъдат почистени колкото се може по-бързо.
 
Възрастна посетителка на парка казва в репортаж на телевизия Ann News, че е ядосана да разбере, че това важно за Хирошима място е обезобразено. Представител на местните власти посочи, че е разочарован от вандалския акт в Мемориалния парк на мира, място в което идват хора от целия свят.
 
Софийската опера и балет изразява искреното си възмущение от този акт на вандализъм и се разграничава от подобно посегателство върху мемориалния парк в Хирошима, заяви за Дарик Вера Петрова, зам.-директор „Продукции“ на Софийската опера и балет. По думите й, това се е случило в почивния ден и осветителите са били под влияние на алкохола. Петрова е категорична, че те ще бъдат уволнени. "Това са хора, които са от няколко години в театъра, работили са на всичките ни турнета, пътували са по целия свят. Никога не сме получавали индикации за тяхно асоциално или нетипично поведение, за да има причина по някакъв начин те да не бъдат членове на театъра. Това, което разбирам, е, че са го направили в алкохолно опиянение. До каква степен е било - това вече ще се разследва, ще се направят съответните изследвания от японска страна на място", каза Петрова. Тя допълни, че са били в почивен ден, когато е извършена вандалската проява. Неочаквано беше, категорична е Петрова. "Трябва да ви призная, че беше много неочаквано за всички. 20 години са откакто пътуваме в Япония, а много повече са откакто пътуваме по целия свят", каза Петрова. Тя се надява вандалският акт да не рефлектира върху сътрудничеството на операта с Япония. "В момента нашите колеги вече водят разговори за следващото турне, даже за следващите заглавия, които се очакват от нас", допълни тя.  
 
И ръководството на „ФК Локомотив София 1929” остро осъди вандализма. Подобни прояви на запалянковски страсти са крайно грозни и не съответства на нашите разбирания за фенско поведение, посочват от „Локомотив София“ в изявление, публикувано на уебсайта на клуба.
 
Сега случаят е в ръцете на японската полиция.