Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова няма да бъде приета. Това съобщи NOVA, като се позова на пресслужбата на правителството. Решението е било взето на коалиционен съвет във вторник, твърди медията.

Петкова обяви, че подава оставка като министър на енергетиката на 23 февруари. Мотивът за оттеглянето бе дългогодишното й познанство със собственика на фирмата, избрана за купувач на активите на ЧЕЗ у нас, Гинка Върбакова. Петкова изтъкна, че се оттегля, за да няма съмнения по отношение на сделката, коментари и да се намесва името на премиера. Същия ден министър-председателят Бойко Борисов заяви, че той е посъветвал министъра да депозира оставката си.

Петкова: Никой от кабинета не знаеше какъв ще бъде изходът от сделката за ЧЕЗ

На заседанието на коалиционния съвет миналата седмица въпросът с оставката на Петкова беше отложен заради изслушване в парламента на институции във връзка със сделката за активите на ЧЕЗ у нас. В отговор на депутатски въпрос по време на това изслушване в четвъртък Петкова заяви, че никой от правителството не е знаел какъв ще бъде изходът от сделката за ЧЕЗ. Според нея обратът в позицията на правителството – изявеното желание за включване в сделката, се дължи на ескалирането на напрежението по случая.

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

По думите й Бойко Борисов не е имал друг полезен ход освен да проведе разговори за възможността държавата да има контролно участие по отношение на сделката.

Каракачанов не вижда основания оставката на Петкова да бъде приета
 
Още през миналата седмица вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че не вижда основания оставката на министър Петкова да бъде приета.