Още няма обвинение срещу Гълъбин Боевски, условията в затвора са „приемливи“
Още няма обвинение срещу Гълъбин Боевски, условията в затвора са „приемливи“ / снимка: БГНЕС, архив

Все още няма обвинение към Гълъбин Боевски, каза говорителят на МВнР Весела Чернева на редовния си брифинг. Тя посочи, че присъда се очаква да последва след процес, който да започне до два-три месеца, съобщава БТА. На този етап Боевски е заявил, че не се признава за виновен.

Вчера съпругата на Боевски и българският му адвокат, придружени от временно управляващия посолството ни в Бразилия, са се срещнали с него. Дипломатът е
провел и среща с началника на затвора, запознал се е с условията, при които е поставен Боевски, които е определил като приемливи, доколкото все пак това е затвор, посочи Весела Чернева. Има необходимото медицинско обслужване, началникът на затвора е обещал да се грижат за сигурността и здравето на задържания.

Очаква се днес да бъде сключен договор с местен адвокат, който да поеме процесуалната защита на Боевски. Обсъжда се вариант, при който семейство Боевски да наеме малък апартамент в Сао Паоло, в който Боевски да може да бъде пуснат под гаранция. Това ще осигури условието той да има адрес в Сао Паоло, в който да изчака, след подвигане на обвинението, процеса и произнасянето на присъдата.

Весела Чернева посочи още, че след разговора на министър Николай Младенов с бразилския му колега във външното министерство на Бразилия е определен служител, който следи случая "Боевски" отблизо и ще информира българското МВнР за развитието по него.