От началото на юли много повече семейства ще имат възможност да получават детски надбавки. Това коментира пред Нова телевизия социалният министър Зорница Русинова.

„В момента около 450 000 семейства получават такива надбавки и смятам, че с новия подход, който прилагаме от 1 юли, още 10 000 семейства ще имат възможност да получават тези пари", уточни тя.  „Детските надбавки са инструмент, с който подпомагаме социално най-уязвимите хора", подчерта социалният министър.

Обмислят стимули как да върнат майките по-рано на работа

Тя обясни, че се мисли и как целенасочено да се подпомагат работещите родители. "От следващата седмица ще дам възможност на общините, областните управители и структурите от централната администрация да кандидатстват за получаване на пари за организиране на детски кътове и детски градини там, където хората работят", съобщи тя.

Един от наболелите проблеми са детските градини, особено сега през летните месеци децата са в сборни групи, занималните между 1 и 4 клас свършват доста рано. Затова ще дам възможност общините, областните управители и централната администрация да кандидатстват с проекти по линия на „Красива България", обясни министърът. „Те могат да са между 20 000-70 000 лв., за да се подготвят за есенния сезон", уточни тя, като коментира, че подобна програма има и по линия на Оперативната програма за човешките ресурси.

Новият социален министър обяви приоритетите си

По думите ѝ социалната политика се стреми да се създаде благоприятна среда, така че хората да могат да живеят по-добър живот. „Една от първите и изключително важни теми е начинът, по който нашето общество и държавата се грижат за хората с увреждания", добави министър Русинова.

Според нея достъпността на средата за хората с увреждания е огромен проблем. "Една от инициативите, които стартирам през този месец е със средства от „Красива България", като сме отпуснали 2 млн. лв., така че всички държавни и обществени сгради да могат да кандидатстват при нас с проекти между 20 000 и 70 000 лв., за да осигурят рампи и достъпна среда за хората с увреждания. Не само доходите са важни, когато говорим за майките на децата с увреждания, възможност за социално включване", каза още социалният министър.

Във връзка с услугата личен асистент, тя посочи, че тя не замества дохода и не е заплата. „Тя трябва да осигурява възможност за хора с най-тежки увреждания да бъдат подпомогнати в ежедневието им. Средствата за последните 2 години са 206 млн. лв. Тази програма стартира в началото на предишния програмен период, надграждайки програма, която беше за 700 човека по линя на националния план. Целта на тази програма е работещи хора, когато има зависим член в семейството, да се върнат на работа", допълни тя.

Източник: Нова телевизия