Орешарски: Има рискове от миграционна вълна от Сирия, засега повод за драматизъм няма
Орешарски: Има рискове от миграционна вълна от Сирия, засега повод за драматизъм няма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Орешарски: Има рискове от миграционна вълна от Сирия, засега повод за драматизъм няма
66234
Орешарски: Има рискове от миграционна вълна от Сирия, засега повод за драматизъм няма
  • Орешарски: Има рискове от миграционна вълна от Сирия, засега повод за драматизъм няма

Няма повод за драматизъм около ситуацията в Сирия и подготовката на България за посрещане на евентуалните последици от военния конфликт там. Това коментира в парламентарния блиц контрол премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Има засилена миграционна вълна и в момента се подготвят всички институции, каза още министър-председателят.

Премиерът напомни, че миналата седмица е свикал Съвета по сигурността към Министерския съвет и е чуто мнението на всички специализирани служби по темата, обсъдени са възможните действия и рисковите решения и са форматирани такива решения. Сформиран е и кризисен щаб, който следи непрекъснато ситуацията. Засега повод за драматизъм няма, но има засилена миграционна вълна и всички рискове особено при по-неблагоприятно развитие на ситуацията в Сирия да се реализира такава вълна, каза премиерът. Поради това интензивно се подготвят институциите с оглед да бъдат посрещнати тези хора, търсещи място за пребиваване не по собствена воля, обясни Орешарски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли правителството максимално да има готовност и програма, за да подпомогне дейността на кметовете, върху които основно ще падне тежестта по отношение на посрещане на бежанците. „Това е много важно, защото бюджетите им няма да издържат. И сега хората, които влизат от Сирия, не са малко, ако е вярна статистиката - 30-40 души на ден. Както и да го сметнеш, това са 1100-1200 души на месец. Затова ние може да искаме оставка, може по много теми да имаме диаметрално противоположни разбирания, но когато става въпрос за такъв световен конфликт с всички рискове за България, можете да разчитате на подкрепата на тези мерки", каза Борисов.

Никой от нашите евроатлантически партньори не е поставял въпроса за участие на страната ни във военни действия, заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на питане от социалиста Янаки Стоилов.