/ iStock/Getty Images
През нощта ще бъде ясно и тихо, а в четвъртък слънчево и горещо, съобщават от НИМХ.

За 29 юли е обявен оранжев код за горещо време в 21 области от страната, а в останалите 7 области е жълт код.

След обяд на места, главно над планинските райони ще има купеста облачност. В западната част на Дунавската равнина за кратко ще се появи слаб до умерен запад-северозападен вятър. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 36 и 41 градуса, по-ниски ще останат по морския бряг, където ще духа бриз, в София около 37 градуса.

НИМХ

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще бъдат 30-32 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Остава топло с максимална температура на височина 1200 метра - около 31 градуса на 2000 метра - около 24 градуса.

В петък и събота ще бъде предимно слънчево. Временно северозападен вятър ще духа в Северна България и температурите слабо и за кратко ще се понижат. Ще се създадат условия за развитие на купеста облачност след обяд над Северна България и планините. Възможни са изолирани краткотрайни валежи и гръмотевици и локални интензивни явления. На юг ще остане горещо, с температури в низините около 40 градуса.

До края на юли и в началото на август времето ще бъде слънчево, през повечето дни в по-голямата част от страната - и почти тихо. Купеста облачност ще има в часовете около и след обяд, почти без валежи. Доста горещо време, с преобладаващи максимални температури между 34° и 39°, на отделни места и малко по-високи, а по-ниски, до 30°- 34°, ще остават по Черноморието, където ще духа бриз.

iStock/Getty Images

Временно северозападен вятър ще духа в Северна България към петък-събота и към вторник. Тогава за кратко температурите слабо ще се понижават. Ще се създадат условия за развитие на купеста облачност след обяд над Северна България и планините; възможни са изолирани краткотрайни валежи и гръмотевици и локални интензивни явления.

На юг ще остане горещо, с температури в низините около 40°. Към сряда вятърът временно ще се ориентира от юг-югозапад и ще се усили, а температурите в низините ще са около и малко над 40°.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред ще намерите на Sinoptik.bg
НИМХ, БТА