Опозицията обвини кабинета в липса на реална реформа в образованието
Опозицията обвини кабинета в липса на реална реформа в образованието / netinfo

По време на дебатите опозицията обвини кабинета в липса на реална реформа в образованието. От мнозинството определиха действията на десницата и „Атака” като популизъм по време на предизборна кампания.

Кризата в образованието е политическа, защото е в резултат от страха на правителството да предприеме необходимите реформи, заяви Надежда Михайлова от ОДС. 600 000 семейства са изправени на нокти.

От един месец децата не ходят на училище, не е имало такова нещо в най-трудните времена за България, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. „Някои от вас ще гласуват ли да се намалят заплатите на учителите, както заплаши премиерът”, попита Иван Костов.

Не търсите решения на проблемите, а предлагате популистки манипулации, заяви от своя страна Татяна Калканова от НДСВ. По думите й именно популистки са тези с пари от излишъка да се удовлетворят исканията на учителите.

НДСВ не подкрепя този вот, защото не искаме да трупаме партийни изборни дивиденти за сметка на българското образование, подчерта Калканова.

Вот на недоверие по време на предизборна кампания е безпрецедентен политически феномен, каза председателят на образователната комисия в Народното събрание Лютви Местан от ДПС. По думите му той едва ли ще има резултат извън „политическата козметика”. Той запозна залата със статистика, според която едва през 2002 година за първи път средната работна заплата на учителите е малко по-висока от средната за страната. По думите му анонсът на министър-председателя за 650 лева е безпрецедентен ръст на заплатите на педагозите. Според Местан задължително е да се води секторна политика на доходите.

Дебатите в пленарната зала продължават. Гласуването е утре.