/ ThinkStock/Getty Images
Опасностите в детските и спортните площадки били от вандализъм
99030
Опасностите в детските и спортните площадки били от вандализъм
  • Опасностите в детските и спортните площадки били от вандализъм
Детските и спортните площадки в Пазарджик всекидневно се трошат от вандали. Това е най-вероятната причина за падането на футболна врата, която нанесе тежки травми на 13-годишно момче, което е в кома и на командно дишане с опасност за живота. Това заяви Иван Стефанов, управител на звено „Общински имоти“ в града. По думите му на въпросната площадка се събират и по-големи младежи. Някои се катерят по съоръженията, които не са предвидени да понесат такава тежест.
 
До деня на инцидента вратата била скрепена с шпилки към игрището. Трагедията се разиграла в понеделник вечерта, а още на следващата сутрин екип на общината е заварил тръбната конструкция с шини, захванати и за оградата.

Футболна врата премаза дете, лекари се борят за живота му
 
Стефанов уверява, че периодично се правят проверки за безопасността не само на тази площадка, но и на всички в града и селата. Те обаче са много, не може на всяка да бъде назначен денонощен пазач. Винаги има риск нещо повредено от вандали да нарани деца, попаднали на мястото веднага след това. Служителят обаче не вижда пропуск в това, че за инцидента се разчу четири дни по-късно и то случайно, а междувременно е можело да пострадат и други деца.
 
"Съжалявам за този случай, но там постоянно се троши, постоянно се къртят врати, огради. И детска площадка има. Последният път като бяхме - две-три седмици преди да стане този случай, имаше изкъртени две врати от входа, при положение, че никога не заключваме или затваряме площадката. Увисват по вратите, люлеят се, къртят се панти. Имам обаждане от граждани, от живущи в квартала, на които им е мъка, като гледат как се руши нещо, за което са дадени много общински пари. Не минава седмица без да се опитваме да отстраняваме някое направено нарушение. Ние нямаме достатъчно хора, за да имаме на всяка площадка отговорник. Там няма видеонаблюдение. Въпрос на възпитание на хората, които го ползват, на отношение към собственост, която е в техен интерес да поддържат, да играят и т.н.", коментира Стефанов.
 
Попитан защо не е оповестено още във вторник, че е станал такъв инцидент, за да бъдат по-внимателни другите посетители, Иван Стефанов отвърна: "Да ви призная, аз там български деца почти не съм видял. Там са повече от ромско население децата, които ползват площадката. Аз как да ги предупредя, не съм информационна агенция?! Нямам представа какво трябва да направя в случая".