/ ThinkStock/Getty Images
Сутринта в четвъртък ще е предимно слънчево. Още към обяд над Западна, а до края на деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от северозапад, в Дунавската равнина - умерен от запад. Дневните температури ще достигнат 22-27 градуса.
 
Вечерта и през нощта срещу петък явленията в Южна България ще станат по-интензивни, ще има условия за обилни валежи, мощни гръмотевични бури и градушки. На отделни места валежите ще са с количества, достигащи 30-45 л/кв.м., сочи прогнозата на НИМХ.
 
Жълт код е обявен в половин България. Предупреждението е в сила за 10 области на страната: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Габрово, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Жълт код 23 май
НИМХ

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с повече облаци в следобедните часове. Вечерта на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 27.
 
Температурата на морската вода е 17-18 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.
 
Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Вечерта явленията ще са по-интензивни и в повече райони.

Времето през май - поредица от пролетни изненади

пролет дъжд чадър
iStock/Getty Images

Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, с временни усилвания преди и по време на гръмотевични бури. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17, на 2000 метра - около 10 градуса.
 
В петък облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има превалявания, временно интензивни, придружени и с гръмотевични бури. По-голяма е вероятността за значителни валежи през нощта срещу петък в Южна България, а през деня - в източната половина от страната. Вятърът от северозапад ще се усили, отначало в западната част на Дунавската равнина и там вероятността за валежи е най-малка.

времето дете дъжд пролет
iStock/Getty Images

В събота краткотрайни валежи ще има в следобедните часове на места в Източна България и в планините. Вятърът до вечерта ще отслабне. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса и максималните ще са предимно между 22 и 27.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

пролет птички
iStock/Getty Images

НИМХ, БТА