/ iStock/Getty Images
Днес над страната ще има променлива, след обяд над източните и планинските райони значителна облачност. Няма да има съществени валежи. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. Жълт код за силен вятър със скорост на места до 14-19 м/с е обявен в почти цялата страна. Единствено в София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Добрич, Варна, Бургас и Ямбол кодът е зелен и не се очакват сериозни пориви. До вечерта навсякъде ще утихне, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за септември.

Над Черноморието облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, но без съществени валежи. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 25-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, но без съществени валежи. Ще духа силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15 градуса, на 2000 метра - около 7 градуса.

В петък ще бъде слънчево с променлива облачност. Вятърът ще е предимно слаб, в източните райони до умерен. Ще остане сравнително хладно с преобладаващи максимални температури между 21 и 26 градуса.

В събота ще се затопли. Дневните температури ще достигнат 24-29 градуса. По-късно през деня от запад облачността ще започне да се увеличава, но няма да има валежи.
НИМХ, БТА