/ iStock/Getty Images
Омбудсманът предлага старите автомобили, продадени преди 27 декември 2017 година, да могат да се отписват от продавача в Пътна полиция до края на 2023 година и то само с договора за покупко-продажбата. Така ще се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление.

Предложенията на Ковачева ще бъдат гледани днес от депутатите от вътрешната комисия като предложение за промяна в Закона за движението по пътищата. На заседанието ще участва и самата Ковачева, съобщиха от кабинета й.

До тази промяна се стигна след като омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за много жалби на хора, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Така наши граждани биват осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева. Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.
БТА