Окупатори на ЮЗУ останаха заключени в сградата със заповед на ректора
Окупатори на ЮЗУ останаха заключени в сградата със заповед на ректора / снимка: БГНЕС, архив

Ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград Иван Мирчев затвори сградата на висшето заведение, окупирана от „Ранобудни студенти”.

„Със заповед на ректора от днес до 13 януари 2014 г., достъпът до сградата на ректората е забранен. Окупиращите студенти, които към момента се намират в сградата, не могат да я напуснат, защото охраната не допуска никой да влезе отново. Пред сградата са се събрали много техни колеги, на които им е отказан достъп”, съобщиха протестиращите младежи в писмо до медиите.

Група от десетима от „Ранобудните студенти” в Софийския университет отпътуваха спешно за Благоевград, за да окажат подкрепа на колегите си.

„Хранителните провизии на студентите в сградата на ЮЗУ са на изчерпване. По-рано днес, ректорът е заплашил студентите, че ще бъдат изгонени с полиция - акт, грубо нарушаващ Закона за висшето образование и осигурената от него академична автономия”, твърдят още младежите в писмото си. Те уточняват, че към 15.00 ч. двама полицаи са влезли в сградата на ректората, с което са нарушили Закона за висшето образование.

Пред dnevnik.bg ректорът Иван Мирчев коментира ситуацията така: „Що не вземете да си намерите някоя друга новина (...) и да не ме занимавате с двама човека, които нямат значение на фона на 14 700 студенти. Никаква полиция няма. Правите на национални герои двама души”.

Мирчев уточни, че всяка година има заповед на ректора, с която висшето училище се затваря между 23 декември и 12 януари. „Така пестим между 170 и 200 000 лв. от ток”, посочи ректорът.