Окръжният съд в Плевен ще гледа делото за влака София - Кардам
Окръжният съд в Плевен ще гледа делото за влака София - Кардам / Sofia Photo Agency

В два поредни дни в Окръжния съд в Плевен е насрочено за пореден път делото за пожара във влака София - Кардам, при който през февруари миналата година загинаха девет души.

Съдията по делото Николай Господинов е постановил да за следващите заседания да бъдат представени докладите за инцидента от Министерството на транспорта, който анализира причините за пожара и този от Изпълнителна агенция "Железопътна инфраструктура"за действията на служителите от влака по време на инцидента. Ще бъдат призовани на разпит още близо 50 свидетели и експерти.

На досегашните съдебни заседания през октомври бяха дадени показанията от част от свидетелите и вещитe лица, припомня БГНЕС. Тогава страните по делото поискаха нови по-конкретни експертизи за причините за пожара във влака. Сегашната пожаро-техническата експертиза е подписана с особено мнение от четири от общо седемте вещи лица и не дава категорична версия за причините за пожара. Възможно е и съдията да проведе очни ставки между свидетели, чиито показанията си противоречат.