Димитър Желязков Митьо Очите
Димитър Желязков Митьо Очите / БГНЕС
Димитър Желязков - Митьо Очите остава в ареста окончателно, реши Спецапелативният съд. Според магистратите няма основания Желязков да бъде пуснат на свобода. Той е обвинен в редица престъпления, сред които ръководене на престъпна група за търговия с наркотици, рекет, палежи и други.

Митьо Очите кацна на българска земя от Истанбул (ВИДЕО)

Преди седмица първоинстанционният съд остави Желязков в ареста, но решението беше обжалвано от адвоката му Илиян Василев с искане за по-лека мярка. Днес той поиска от съда да бъде направена медицинска експертиза на обвиняемия, тъй като е в лошо здравословно състояние, имал проектили в тялото си, след като е бил прострелян и за да се установи дали състоянието му е съвместимо с местата за лишаване от свобода.
 
Съдът не уважи искането на Василев, заради което той поиска отвод на съдебния състав като посочи, че в апелативния спецсъд при друго дело наскоро разглеждането на мярката е било отложено, за да се направи експертиза на здравословното състояние на обвиняемия. Съдебният състав отхвърли и това искане, тъй като всеки състав имал право сам да решава кога и какви доказателствени способи е необходимо да прилага.
 
Димитър Желязков каза на съда, че дори не иска да бъде пуснат на свобода, а само да го прегледа лекар, защото има проблеми. И посочи, че в Турция, седем месеца в ареста, са се грижили по-добре за него, отколкото в България.

В края на заседанието той помоли да бъде изменена мярката му в по-лека, за да се лекува.

Извикаха спешна помощ в съда заради Димитър Желязков
 
Илиян Василев заяви по време на заседанието, че обвиненията срещу Желязков са нагласени на основата на защитени свидетели, говорещи неща, писани последните години по медиите.
 
Апелативният спецсъд не се съгласи с тази теза и определи, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. И отбеляза, че искане за медицинска експертиза може да бъде отправено във всеки момент към прокуратурата и няма пречка медицинска помощ да бъде оказана на Желязков в условията на арест.
 
Съдът не откри основания за отмяна на постоянния арест на обвиняемия.
 
Пред медиите прокурор Николай Христов заяви, че след като е бил върнат от Турция, на Желязков му е бил направен медицински преглед в ареста и е установено, че здравословното му състояние е задоволително. Като не се налагала интервенция или специално лечение към момента.

Арестуваха Митьо Очите в Истанбул

Димитър Желязков беше задържан в Истанбул още на 4 август 2018 г., но екстрадиран у нас едва преди няколко дни. На 2 август 2018 г., при зрелищна акция на МВР беше разбита оглавяваната от него група за рекет, палежи и побоища.
 
Освен Очите, в групата участвали и общински съветници от Несебър и Бургас - Бенчо Бенчев и Пейко Янков.
 
Бенчев беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос. Янков пък участвал в изнудване, за което се събират данни вече две години, както за палеж и участие в организирана престъпна група.
БТА