Около 2,5 млн. лв. ще са нужни за построяването на новия социален комплекс на отец Иван
Около 2,5 млн. лв. ще са нужни за построяването на новия социален комплекс на отец Иван / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Около 2,5 млн. лв. ще са нужни за построяването на новия социален комплекс на отец Иван
49349
Около 2,5 млн. лв. ще са нужни за построяването на новия социален комплекс на отец Иван
  • Около 2,5 млн. лв. ще са нужни за построяването на новия социален комплекс на отец Иван

Около 2,5 милиона лева ще бъдат нужни за построяването на новия дом за семействата и децата от приюта на отец Иван от Нови хан. Това стана ясно след среща в министерството на регионалното развитие и благоустройството с участието на министър Лиляна Павлова, отец Иван и представители на различни институции. За набирането на нужните средства ще бъде обявена национална дарителска кампания под егидата на Софийската митрополия, съобщи министър Павлова. Новият жилищен комплекс ще бъде готов най-късно след 2 години. Според готовия вече идеен проект комплексът ще включва 28 къщи и една сграда с апартаменти.

Жилищният комплекс ще бъде разположен в местността Побит камък край Нови хан и ще носи името на Свети Николай Чудотворец. Той ще се състои от два типа къщи – за по-големи и за по-малки семейства, както и апартаменти, разказа архитект Христо Пенчев. Той допълни, че в сградата с апартаменти на първия етаж ще има трапезария, учебна зала, библиотека, офиси за социалните работници, лекарски кабинет и манипулационна, а на горните етажи – апартаменти за по-малки семейства.

В момента при отец Иван живеят 88 души, като 36 от тях са деца. По-малките деца ще започнат да посещават детска градина от началото на февруари, съобщи министър Лиляна Павлова. По думите й нито едно от семействата не е приело да бъде настанено в защитено жилище, докато бъдат построени новите къщи. С даването на разрешително за строеж министерството ще осигури 8 фургона за настаняване на част от хората около строящите се сгради, допълни Павлова. Тя обясни, че живеещите в приюта на отец Иван ще участват в строителството и фургоните ще им бъдат предоставени да живеят на територията на новия обект.

„Мисля, че ще направим един много хубав дом, който може би никъде го няма", сподели отец Иван. Той изрази надежда, че с повече дарения комплексът ще бъде построен по-бързо, и предупреди за мнима благодетелка под името сестра Екатерина, която казва, че набира пари за хората от приюта.