Горят сухи дървета на площ от около 800 кв. м.
Осми час продължава борбата с пожара в химкомбината в Свищов. Горят сухи дървета на площ от около 800 кв.м., предава NOVA.

Пламъците са забелязани, около 8 часа сутринта. Сигналът е подаден за пожар в открит склад със суха дървесина, който е с обща площ от 4 декара. В борбата с пламъците участват около 50 огнеборци с 8 противопожарни автомобила.

Общината помага с 4 водоноски, използва се и влак с 50 тона вода, от който презареждат противопожарните автомобили. Пламъците вече са локализирани. Няма пострадали съоръжения на химкомбината.

Пострадали хора също няма. Няма и опасност за населението на Свищов от обгазяване. Свилоза вече два месеца не работи, след като в края на месец юни експлозия извади от строя една от инсталациите в завода.

„Пожарът е доста труден за овладяване. Доста сложен. На тези 800 кв.м има огромно количество дървесна маса с височина, около 10-15 метра. Това е голямо горивно натоварване и като се запали си представете за какъв огън става въпрос.

Пожарникарите не могат да го наближат. Попадайки водната струя върху огъня - направо се изпарява водата. Вече 6-7 час се борим със стихията и едва сега можем да се похвалим, че сме го локализирали”, коментира комисар Красимир Кръстев – директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - В. Търново.

Още от сутринта измервателната станция започна дежурства. Към този момент, нямаме абсолютно никаква промяна на показателите над въздуха над град Свищов”, каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

Химкомбинатът в Свищов е в авариен режим от два месеца, заради взрив на основен котел, който все още се ремонтира. Поради тази причина работници в района е нямало, когато са възникнали пламъците.

„Там не е имало хора нито да работят, нито да обслужват или някакви операции. Така, че изключвам човешка намеса. Свилоза работи вече 50 години. Досега не сме имали подобен случай на запалване на суровина - дървесина”, обясни Михаил Колчев - изп. директор на "Свилоза" АД.

В късният следобед пламъците бяха локализирани. Няма пострадали съоръжения на химкомбината. Пострадали хора също няма. Според пожарникарите, огънят ще се гаси поне още два дена.
nova.bg