Според проф. Олег Асенов единият е с обхвата на системата, а другият - с какъв финансов ресурс

"Няма как да има по-добри пътища без тол система. А при формирането на тарифите има два проблема. Единият е обхватът, т.е. кои пътища ще бъдат толувани, а другият - за какви пари". Това заяви в ефира на предаването "Плюс-Минус" проф. Олег Асенов – началник на отдел „Управление на информационните системи и инфраструктурата” в "Националното тол управление", информира NOVA.

Той допълни, че вече има първоначални предложения за размера на таксите. По думите му техническият обхват на системата е 10 800 км, а търговският е по-малък.

Росен Желязков: Обхватът на тол системата е около 10 хиляди км

„Технически за старт на системата ще бъдем готови на 16 август, както е по закон. Отлагането, ако можем да го наречем така, е за т.нар. търговско опериране. Беше взето решение да се отложи този старт, за да може в процеса на техническото опериране да се видят реалните специфики на тарифите и числата, които ще се получат при тестовете”, обясни още проф. Асенов.

Тол калкулатор ще помага на превозвачите при избора на маршрут

Той подчерта, че ще се тестват различните методи за заплащане. Единият ще бъде маршрутна карта с възможност за отлагане за 7 дни. "Отделно с нашите партньори – национални и европейски доставчици на услуги, ще осигурим достатъчно количество бордови устройства”, каза професорът.
 
 
NOVA