/ БГНЕС
Над 40% от инфраструктурата на тол системата няма да се използва?
Над 40% от инфраструктурата на тол системата няма да се използва
101857
Над 40% от инфраструктурата на тол системата няма да се използва
  • Над 40% от инфраструктурата на тол системата няма да се използва
Над 40% от инфраструктурата на тол системата няма да се използва, въпреки че ще бъде изградена. Това стана ясно на представянето на готовността за въвеждането й.

Първоначално за таксуване ще бъдат въведени не повече от 6000 км, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Тол калкулатор ще помага на превозвачите при избора на маршрут

По договор обаче компанията изпълнител „Капш“ трябва да изгради инфраструктура на 10 800 км. До намаляването на толувания обхват се стигна след недоволството на тежкотоварните и автобусните превозвачи, които изтъкнаха, че той не е бил обсъден предварително с тях. След настояване на бранша се отложи и стартът на таксуването за време, който по закон трябваше да е на 16 август т.г.

БГНЕС

Кога започва тестването на тол системата?

До края на седмицата ще бъдат готови законовите промени, с които стартът на тол системата ще се отложи, каза Николай Нанков. Той увери, че от 16 август системата ще бъде в техническа готовност за провеждане на тестове в реални условия, които да продължат най-малко три месеца.
 
Превозвачи и работодатели настояват тол системата да се отложи до 2020 г.

Тол тарифите и обхватът ще бъдат окончателно определени след края на тестовете. Това означава, че таксуването за време за автобусите и камионите ще започне най-рано през ноември. Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми, увери Нанков.

БГНЕС

Преизчислени са и очакваните приходи от тол системата, добави Нанков и поясни, че очакванията за приходи от тол такси са около 700 млн. лева.

Следващата сряда, 3 юли, предстои среща с бранша, а в петък - 5 юли, ще се проведе Национален съвет по въвеждане на тол системата.