/ БГНЕС, архив
Изграждането на тол системата върви по график и има готовност за пускането й към 16 август, обяви в края на миналата седмица регионалният министър Петя Аврамова. От 15 май започва тестване на тол системата в частта "такси" на база изминато разстояние, заяви тя.
 
Темата за тол системите от близо година предизвиква остри полемики и реакции от страна на превозвачи, бизнес, работодатели, власт, общество. Първи реагираха превозвачите. Автобусните превозвачи очакват разрастване на сивия сектор.
 
Кога започва тестването на тол системата?

"Разбирайки, че приходите от винетки и тол такси са единствения начин за въздействие на инфраструктурата, отправяме остра забележка относно възможността за реализация на тази идея", коментира за БТА Ивайло Константинов, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Причината е, че следва да бъде направено разграничаване между обществен превоз на пътници, предоставящ социална услуга и превоз, предоставящ само услуга.
 
При първия случай превозвачите обслужват транспортно 12 правоимащи групи граждани и не биват подпомагани по никакъв начин от държавата, освен за превозите в общинските транспортни сфери. Това, плюс сивият сектор свиха бранша с 2/3 за последните 10 години, посочи Константинов.
 
Превозвачи предупреждават: Заради тол таксите ще поскъпнат стоките

"Ситуацията е такава, че всеки допълнителен разход води до нови фалити. Да напомним, че в последните години се появиха доста подобни разходи: за допълнително оборудване с обезопасителни колани, за видеорегистратори, повишение на застраховките и на минималната работна заплата, съответно осигуровките. Към това като добавим и абсолютната невъзможност да се коригира цената на предлагане заради обстоятелството, че тя е фиксирана за целия период на договора по силата на ЗОП, допълнителният разход за тол таксите със сигурност ще доведе до нови фалити и лишаване от транспортно обслужване на още много общини", смята Ивайло Константинов.
 
А цифрите показват, че за Е6 една годишна винетка струва 800 лв. При новата ТОЛ система превозвач с малък пробег ще плаща годишно 5000 лв. А тези, чиито автобуси минават големи разстояния - много повече. Поскъпването е над шест пъти. При превози на договорна цена - е поносимо, защото там своето съгласие дават всички страни при самата договорка (тип случаен превоз).

Очакванията са, че подобно поскъпване ще доведе до разрастване на сивия сектор, е мнението на Конфедерацията на автобусните превозвачи, изразена от Ивайло Константинов.
 
С тол таксите транзитното преминаване през България поскъпва 5 пъти

Тежкотоварните превозвачи прогнозират хаос в тол системата и апелират за отлагането й. Категорично очакваме хаос с тол системата, заяви Илиян Филипов, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Според него по договор трябва да има шестмесечен тестов период, а такъв не е предвиден и ще стане както с електронните винетки. Затова от бранша категорично се обявиха за отлагане на влизането в действие на системата.
 
Ще поскъпнат ли автобусните билети заради тол системата?

Според Миролюб Столарски, системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първото тримесечие на 2020 г. "По тази причина събирането на тол такси в аванс или на "зелено" граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление", посочи той.
БТА