/ пресцентър, Министерски съвет
Тол системата тръгва тестово за 3 месеца от 16 август
101570
Тол системата тръгва тестово за 3 месеца от 16 август
  • Тол системата тръгва тестово за 3 месеца от 16 август
Тол системата да стартира с 3-месечен гратисен период на реални тестове от 16 август. За това се разбраха представители на бранша и регионалното министерство на среща при премиера Бойко Борисов.
 
 

Проведох среща с представители на превозваческия бранш. На нея обсъдихме темата за обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, както и за размера на тарифите.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 16 май 2019 г.

Превозвачите се ангажират по време на тестовия период да монтират бордови устройства на автомобилите си, за да се проследи и анализира реалният трафик. Окончателните пътни такси за изминато разстояние за превозните средства над 3.5 тона ще бъдат определени след 3-месечните тестове.

Започна срещата на премиера с превозвачите за тол системата

Тол системата трябваше да стартира от 16 август т.г., но от бранша са недоволни от размера на предложените от регионалното министерство тарифи и обхвата й. Превозвачите прогнозираха поскъпване на транспортните услуги и стоките и настояха за срещата с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха регионалният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков.

Резултатът - тол системата да стартира с 3-месечен гратисен период на реални тестове от 16 август. В този период превозвачите ще монтират бордови устройства на всички автомобили, заяви пред журналисти след срещата Аврамова:

„Всички представители на бранша, които бяха на разговори при премиера Борисов, изказаха желание в този тестови период да монтират бордови устройства на всичките си автомобили и ние да видим реалната картина на пътникопотока, реалната картина на движение на тежкотоварни превозни средства в България. Ако е необходимо ще я направим, знаете, че в закона е фиксирана датата 16 август като въвеждане на тол системата. Ако е необходимо ще направим промяна, така че този тримесечен тестови период, около който се обединихме, да го регулираме и законово.“

Тя добави, че регионалното ведомство е изготвило нови предложения за пътни такси, които ще бъдат представени на превозвачите.

Предстоят разговори за обхвата, по който има разногласие между министерството и превозвачите, каза още министърът.