/ iStock/Getty Images
Сред българките 32 на сто са с наднормено тегло
Очаква се след пет години всеки втори да е с наднормено тегло, като в момента 40 на сто от хората над 18 години в света са с наднормено тегло. Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване.

Сред българките 32 на сто са с наднормено тегло, посочи проф. Каменов.

диета
ThinkStock/Getty Images

Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница. Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см. и над 88 см. при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.

Пет неща, които ни пречат да отслабнем (ВИДЕО)

Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др. Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5 на сто, каза още доц. Попиванов.

3 eфикасни хранителни режима за отслабване

Затлъстяването може да се коригира, но към болестта трябва да се подхожда мултифакторно, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница.
Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия, обясни доц. Темелкова. Лекарят подчерта, че в страната ни има регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. Няма универсална диета, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове за в бъдеще. Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя.

И още:

Нито диета, нито упражнения: 5 невероятни трика, които ще ви помогнат да отслабнете (ВИДЕО)

Има идеална диета и за човека, и за природата

Учени: Концентрирайте се в спортуване, не в диети
 
БТА